De rol van zorgverzekeringen bij medicalisatie
Zorgverzekeringen worden elk jaar weer duurder en dat is met een reden. Want door de medicalisatie, zijn er steeds meer ingrepen, medicijnen en behandelingen die ook opgenomen moeten worden in de verzekering. Dit gebeurt overigens niet met alle ingrepen, zoals plastische chirurgie, die alleen is gericht op het “mooier” maken van mensen.
Er moet dus echt een medische oorzaak achter zitten, wil je al iets vergoed krijgen en ook dan is het afhankelijk van de verzekering wat je wel en niet vergoed krijgt. Soms is het maar een deel, soms helemaal, andere keren krijg je niks.
Hieronder een rijtje met een aantal van de eerder genoemde punten van medicalisatie, waarop is gezocht bij een vergelijking site wat het kost bij een zorgverzekering om dit er in mee te nemen, of wat ze eventueel vergoeden.
Anticonceptie: wanneer je verder een basisverzekering hebt, maar graag extra verzekerd zou willen zijn om anticonceptie voorgeschreven en vergoed te krijgen, dan lopen de prijzen van de verzekeringen tussen de 100,45 euro bij het zilveren kruis, tot 137,99 euro bij ONVZ verzekeringen.
ADHD medicijnen: de medicijnen die nodig zijn bij ADHD, vallen onder het geneesmiddelen vergoeding systeem, wat betekend dat deze vergoed worden vanuit de basisverzekering. Echter word er wel voor de goedkoopste versie gekozen hierbij, wat meestal Methylfenidaat is van het merk Ritalin. Een basisverzekering ligt tussen de 92,- euro voor Zekur.nl en 122,- euro bij Menzis.
IVF behandelingen: de eerste drie worden vergoed vanuit de basisverzekering. Daarnaast kun je dit aanvullend verzekeren met nog 1 behandeling, wat los rond de 1700 euro kost. Terwijl de kosten hiervoor met aanvullende verzekering liggen tussen de 134,65 euro bij UMC zorgverzekering en 180,50 euro bij VvAA verzekeringen. Als je deze bedragen naast de goedkoopste basisverzekering legt, dan word er maandelijks 42,65 euro meer betaald, wat op jaarbasis 511,80 euro is. Als je dit naast de 1700 euro legt, is het “goedkoper” om een verzekering te kiezen met aanvullende verzekering gericht op IVF, als je zeker weet dat je daar mee aan de slag wil gaan.
Viagra pillen: ook bij pillen bij erectieproblemen kan er eventueel een deel vergoed worden. Dit valt onder de alternatieve geneesmiddelen, omdat de werking nooit helemaal is bewezen. Maandelijks kan er vergoed worden tussen de 5,50 bij Studenten Goed Verzekerd tot wel 147,80 bij Delta Lloyd.
Elke verzekering kan gekozen worden op de specifieke behoeften van iemand en is daarom ook van belang om over na te denken bij het afsluiten van een “nieuwe” verzekering.
Een belangrijk iets is nog, dat bij elke verzekering, rekening gehouden moet worden met het eigen risico, wat momenteel ligt op 385,- euro. Wat inhoud dat je de eerste 385 euro zelf moet betalen, met uitzondering van de huisarts.
Maak jouw eigen website met JouwWeb